Stage & Afstuderen

Stage en Afstuderen bij ACN

Een van de pijlers van ACN is het actief ondersteunen van onderwijs en onderzoek binnen de luchtvrachtindustrie.
Wij bieden elk jaar enkele afstudeerplaatsen aan voor studenten die zich willen verdiepen in de luchtvrachtbranche.
Op deze pagina vind je de profieleisen en komen afstudeerders aan bod over hun onderzoeksprojecten bij ACN.

Profielschets afstudeerders

Een stage of afstudeeropdracht bij ACN is alleen mogelijk als je in het derde studiejaar al stage hebt gelopen binnen de luchtvracht, bij voorkeur bij een expediteur of afhandelaar. Zo divers als onze leden zijn, zo uiteenlopend zijn ook onze stage- en afstudeeropdrachten. Je kunt bijvoorbeeld meewerken aan één van onze projecten, een marktonderzoek opzetten of betrokken zijn bij een opdracht bij een van onze leden. Een ding is zeker: voor talentvolle studenten liggen er talloze uitdagende mogelijkheden!

Al onze stages en afstudeeropdrachten zijn erop gericht je kennis en vaardigheden toe te passen en een meer verdiepend onderzoek te doen. Je krijgt de kans om in een korte tijd veel bedrijven op Schiphol te leren kennen en ook daadwerkelijk iets toe te voegen aan de luchtvracht industrie. Tijdens jouw stage of afstudeeropdracht word je uitstekend begeleid door onze ervaren medewerkers zodat je het beste uit jezelf en ACN kunt halen.

Iets voor jou?

Je bent een talentvolle student met een bijna afgeronde hbo/wo bachelor of master en je beheerst de Nederlandse en Engelse taal uitstekend. Stuur dan een mail met foto, motivatie en cv naar info@acn.nl

stage & afstuderen

Gert-Jan van Norden – Opschaling van de Milkrun

In de periode februari t/m juni 2023 heb ik de mogelijkheden voor opschaling van de Milkrun onderzocht. Deze afstudeeropdracht voerde ik voor ACN uit ter afronding van mijn opleiding Aviation aan de Hogeschool van Amsterdam.

De Milkrun is een fantastisch project wat zich focust op het transportproces van vracht tussen de tweede linie loods van de expediteur en de eerste linie loods van de afhandelaar. Bij export wordt vracht vaak in slecht beladen trucks afgeleverd en bij import opgehaald. Dit betekent dat er veel meer truckbewegingen plaatsvinden dan nodig is, wat negatieve gevolgen met zich meebrengt. Voorbeelden hiervan zijn lange wachttijden en onnodige CO2 uitstoot.

Om dit tegen te gaan, is een groep afhandelaars, vervoerders en expediteurs begonnen met de Milkrun. In de Milkrun wordt vracht van verschillende expediteurs geconsolideerd in één truck, waardoor de beladingsgraad verhoogd. De positieve gevolgen hiervan zijn minder truckbewegingen, minder wachttijden en minder uitstoot.

Omdat het project een succes was maar het lastig bleek om nieuwe deelnemers aan te trekken en daarmee het volume in de Milkrun te vergroten, heb ik de volgende onderzoeksvraag beantwoord:

“In which way can the Milkrun initiative to reduce CO2 emissions and waiting times at

Amsterdam Schiphol Airport be scaled up quickly, taking into account the learning points from the

import project and the export pilot?”

Door middel van het uitvoeren van interviews met meerdere betrokken partijen in de Milkrun, het uitwerken van een kwantitatieve analyse met data uit de Milkrun portal, het bijwonen van Milkrun meetings en het vervullen van een enquête, heb ik een goed en breed beeld gekregen van de Milkrun. Hierdoor was het duidelijk wat er goed ging en waar ruimte was voor verbetering. Op die manier heb ik een goed onderbouwd advies gevormd welke stappen er ondernomen moeten worden om de Milkrun op te kunnen schalen, gebaseerd op de leerpunten.

De belangrijkste conclusie was dat er een afsprakenstelsel opgesteld moet worden omdat er momenteel onderliggende afspraken ontbreken, waardoor de operatie niet altijd soepel loopt en andere bedrijven minder snel aanhaken. Ook moet het aan bedrijven goed duidelijk gemaakt worden wat de voordelen zijn van het meedoen, gezien het lastig kan zijn voor ze om over te schakelen naar een nieuwe manier van werken terwijl ze de huidige al tientallen jaren gewend zijn.

Met heel veel genoegen kijk ik terug naar mijn afstudeerperiode bij ACN. Niet alleen was het een leuke opdracht om uit te voeren, tevens wordt het ook daadwerkelijk in de praktijk gebruikt en beland het niet ergens onderop in een laatje. Gedurende mijn onderzoek heb ik veel nieuwe mensen uit de luchtvrachtindustrie leren kennen en mooie ervaringen opgedaan. Graag dank ik Maarten van As voor het mogelijk maken van deze mooie uitdaging, alsook alle behulpzame medewerkers van ACN, Dimitri Brink van DHL en alle geïnterviewden.

Gert-Jan van Norden, juni 2024