De Europese Commissie werkt aan een aanscherping van de sancties tegen Rusland waardoor onder meer vrachtmaatschappij AirBridgeCargo, dat sinds maart niet meer mag vliegen in de EU, alle vliegrechten (slots) op Schiphol in een klap kwijt raakt. Dat betekent een verlies van ruim 1.000 vrachtvluchten per jaar voor Schiphol Cargo.

Dat meldt onafhankelijke slotcoördinator Hugo Thomassen op Schiphol. Een definitief besluit over de nieuwe sanctieregel verwacht hij in de loop van oktober van dit jaar. Zo moeten de Europese ministerraad en het Europees Parlement zich nog uitspreken over de voorstellen.

AirBridgeCargo was, voordat Brussel het luchtruim begin van dit jaar sloot voor Russische airlines vanwege de oorlog in de Oekraïne, goed voor ruim duizend vrachtvluchten per jaar op Schiphol, aldus de slotcoördinator.  Daarmee was het Russische vliegbedrijf de grootste luchtvrachtvervoerder op de luchthaven met een percentage van ruim 7% als gekeken wordt naar het totaal aantal vrachtvluchten (14.000) in het pre-coronajaar 2019.

Klik hier om verder te lezen