Er komt geen verlenging van de tijdelijke verruiming van het toelatingsbeleid voor vrachtvluchten op Schiphol, onlangs ingesteld met het oog op de coronacrisis en het gebrek aan belly-capaciteit. Begin deze week werd de verruiming geruisloos buiten werking gesteld door minister Cora van Nieuwenhuijzen (Infrastructuur).

Dat laat het ministerie desgevraagd weten. De maatregel, die voor extra vrachtvluchten voor de aanvoer van COVID-19 gerelateerde goederen zoals mondkapjes, beschermende kleding en cruciale goederen moest zorgen, zou volgens het ministerie niet nodig zijn ‘omdat er de laatste weken nauwelijks aanvragen zijn binnengekomen voor het uitvoeren van vluchten onder het verruimde vergunningenbeleid’.

Instabiel

Een woordvoerder van het departement wijst er tevens op dat uit cijfers blijkt ‘dat de vrachtmarkt geleidelijk weer aantrekt, al is deze nog wel instabiel’. Hij zegt tevens dat ‘veel zal afhangen van hoe de markt zich komende periode zal ontwikkelen gezien de ontwikkelingen rondom het COVID-19 virus’. Zo gaat het ministerie de ontwikkelingen de komende tijd samen met de luchtvaartsector ‘nauwlettend’ in de gaten te houden. ‘We hebben goed contact met de sector en houden vinger aan de pols, zodat het routevergunningenbeleid snel weer verruimd kan worden als de markt daar om vraagt.’

Lees hier het hele artikel