We wachten met spanning op een coronavaccin en ook al is nog niet duidelijk wanneer zo’n vaccin beschikbaar is, de transport- en logistieke sector maakt al wel plannen om de verspreiding snel en efficiënt te laten verlopen. ‘We kunnen niet achterover leunen’, zegt Maarten van As, directeur van Air Cargo Netherlands.

Samen met Schiphol en Air France KLM Martinair Cargo richtte de branchevereniging ACN een taskforce op waarbij inmiddels zeventig bedrijven zijn aangesloten.

Wat is het doel van de taskforce?

We dienen een dubbel doel. Aan de ene kant willen we ons voorbereiden op iets groots wat op ons afkomt: de opslag en verspreiding van het coronavaccin. Tegelijkertijd willen we aan de omgeving laten zien dat we hier op voorbereid zijn als Nederland, Schiphol, regio en transportsector. De kracht van Schiphol is dat we ons kunnen profileren als een belangrijk knooppunt met een grote hoeveelheid bestemmingen wereldwijd. Dat biedt ons een goede uitgangspositie voor de export van het vaccin. Daarnaast zijn de leden van de vrachtgemeenschap goed op elkaar aangesloten en vooruitstrevend in het samen vinden van oplossingen.

Het is nog niet duidelijk wanneer het vaccin echt klaar is. Hoe kunnen jullie dan nu al plannen maken voor de verspreiding?

Dat is inderdaad onze uitdaging, we weten nog veel niet rondom het vaccin. Zo is ook nog niet bekend onder welke condities, bijvoorbeeld welke temperatuur, het vaccin straks moet worden vervoerd. En we weten niet wáár het geproduceerd gaat worden. We schatten nu in dat het vaccin in eerste instantie in Europa en de VS geproduceerd wordt. Op een gegeven moment zullen daar mogelijk andere landen bijkomen, maar ook dat weten we niet zeker. Het is lastig om ons goed voor te bereiden met zoveel onzekere factoren in het spel. Maar aan de andere kant: we kunnen niet blijven afwachten tot het zover is, dus we denken alvast na over verschillende scenario’s.

Lees verder