De afhandelaren op Amsterdam Airport Schiphol werken vanaf januari 2021 met Digitaal Vooraanmelden van lokale exportvracht. Op 14 september 2020 tekenden WFS, dnata, KLM, Menzies en Swissport hiertoe een Best Effort verklaring. Doel van de digitaliseringslag is het proces van aanvoer, administratief verwerken en lossen en laden van exportgoederen op de luchthaven efficiënter, duurzamer, veiliger en betrouwbaarder in te richten. Dankzij de digitale vooraanmelding kan dat grotendeels contactloos wat in de anderhalvemetersamenleving een absolute noodzakelijkheid is.

Transparant, betrouwbaar, foutloos, snel en veilig
Het project Digitaal Vooraanmelden valt onder de paraplu van het Smart Cargo Mainport Programma (SCMP) op Schiphol. Transporteurs, expediteurs, afhandelaren, ACN, Cargonaut en de luchthaven werken binnen SCMP samen aan projecten om de efficiency op de luchthaven te verbeteren. Digitaal is de doelstelling, want digitale vrachtdocumenten helpen cargoprocessen transparant, betrouwbaar, foutloos, snel en veilig in te richten. Zo kan Amsterdam Airport zich internationaal onderscheiden en de concurrentiepositie verstevigen, een positie waar iedereen van profiteert.

De tool voor het elektronisch vooraanmelden is eLink, een applicatie van Cargonaut die samen met ACN ontwikkeld is.

AvSec-indicator in eLink verplicht
Vanaf 1 april 2021 wordt de AvSec-indicator in eLink verplicht. Deze indicator toont de Aviation Security status van elke zending. De deelnemers aan Digitaal Vooraanmelden hebben afgesproken dat het insturen van veiligheidsgegevens een voorwaarde is voor gebruik van Digitaal Vooraanmelden. Daarom wordt de AvSec-indicator een verplicht onderdeel van de Ready For Take-in (RTI) binnen eLink.

Op www.acn.nl/digitaal-vooraanmelden houden wij u op de hoogte van de ontwikkeling van Digitaal Vooraanmelden van luchtvracht zendingen op Schiphol.