De vrachtafhandelaars en KLM op Schiphol hebben een akkoord bereikt om vanaf begin volgend jaar te beginnen met het digitaal vooraanmelden van exportvracht op de luchthaven.

De partijen, WFS, dnata, KLM, Menzies en Swissport willen met de zogeheten Best Effort verklaring een ‘digitaliseringslag maken om het proces van aanvoer, administratief verwerken en lossen en laden van exportgoederen op de luchthaven efficiënter, duurzamer, veiliger en betrouwbaarder te maken’.

Voorrang

Volgens vrachtdirecteur Jeroen Giling van Swissport en tevens voorzitter van de sectorraad Afhandelaren bij belangenbehartiger ACN is er jaren gewerkt om het aanmeldingsproces digitaal te krijgen. ‘Vrachtafhandelaren geven hiermee een duidelijk signaal af dat ze naar een uniform systeem van elektronisch vooraanmelden gaan. Daar zetten we ook iets tegenover: de belofte aan transporteurs en expediteurs dat ze vanaf januari voorrang in het afhandelingsproces krijgen als ze met het nieuwe systeem werken. Dit zal voor iedereen in de keten kunnen leiden tot een reële besparing op operationele kosten.’

Lees hier het hele artikel