Geïnspireerd op het klassieke dagelijkse rondje van de melkboer zijn logistiek dienstverleners, vrachtafhandelaars en expediteurs op luchthaven Schiphol betrokken bij de pilot Milkrun Export. Een succes stelt één van de trekkers van deze pilot, Rob Middelkoop (directeur DJ Middelkoop), want dankzij deze ketensamenwerking zijn onder andere de wachttijden flink verkort en rijden er minder lege vrachtwagens rond op het luchthaventerrein omdat de beladingsgraad fors is verhoogd.

Sinds augustus 2020 doen bedrijven een proef met de Milkrun Export op Schiphol. Bij deze pilot zijn op dit moment DHL Global Forwarding, Rhenus Logistics, VCK Logistics, Bos Logistics, transportbedrijf R. Nagel en DJMiddelkoop betrokken. Aan de kant van de vrachtafhandelaars zijn Swissport Cargo Services WFS, Menzies en Dnata betrokken bij dit project.
Rob Middelkoop legt uit: “Het concept is ontstaan uit de congestieproblemen bij de vrachtafhandelaren op de eerste linie. We kampten daar continu met congestie bij de loodsen omdat heel veel trucks op dezelfde (piek)momenten zich melden bij de loods van een vrachtafhandelaar om ladingen af te leveren voor luchtvrachtexport. Met het Milkrun traject kunnen we dit reduceren en we zien nu bijvoorbeeld al dat de gemiddelde beladingsgraad van minder dan vijftig procent bij het begin van het project is gestegen naar nu rond de negentig procent.”

Lees hier verder