Per 1 september 2021 loopt de uitvoeringsverordening (EU) 2020/466 af. Deze verordening maakt het mogelijk om vanwege de Coronavirus uitbraak in de wereld fytosanitair gereguleerde goederen vrij te geven op een kopie van het fytosanitaire certificaat of op basis van alle beschikbare elektronische certificaten. Na 1 september 2021 zal het originele papieren fytosanitaire certificaat de zending weer moeten vergezellen, zoals ook gebruikelijk was voor de Coronavirus uitbraak.

Uitzondering hierop zijn de elektronische certificaten die volledig erkend zijn door de Europese Commissie. Die elektronische certificaten zullen dus ook na 1 september 2021 geaccepteerd worden. Het gaat om de landen:

– Verenigde Staten
– Argentinië
– Nieuw-Zeeland
– Tunesië
– de vijf Franse overzeese gebieden (Guadeloupe, Martinique, Guyane, Mayotte, la Réunion Island)

Een aantal landen is overgestapt op digitale certificering, maar voldoen niet aan de vereisten van de Europese Commissie. De NVWA mag dus vanaf 1 september 2021 uit de volgende landen (die tijdelijk erkend waren) de elektronische certificaten niet meer accepteren:

– Kenia
– Marokko
– Chili
– Costa Rica
– Oeganda

Er zijn ook landen waar de elektronische certificaten niet tijdelijk erkend waren, maar die wel in de pijplijn zitten. Pas als de elektronische certificaten uit deze landen volledig erkend zijn door de Europese Commissie mag de NVWA ze accepteren. Het gaat om de landen:

– Zuid-Afrika
– Ghana
– Tanzania
– Zambia
– Peru
– Colombia
– Brazilië
– Verenigd Koninkrijk
– Canarische Eilanden

Houd de website Import planten, groenten, fruit, plantaardig materiaal | NVWA in de gaten om op de hoogte te blijven van de landen die volledig erkend zijn door de Europese Commissie voor wat betreft elektronisch certificeren. Vanuit Nederland is er veel inzet om meer landen de overstap te laten maken naar digitale certificering.