Tim Beckmann, directeur Intospace en Jan Verheij, directeur Joulz op Schiphol Trade Park | Foto: Joulz

Op Schiphol Trade Park in Hoofddorp verrijst een distributiecentrum dat geheel zelfvoorzienend wordt voor zijn eigen energiebehoefte. Sterker nog: de energieproductie wordt er hoger dan het verbruik. Het DC wordt gerealiseerd door logistiek vastgoedontwikkelaar Intospace en de energie-infrastructuurspecialist Joulz.

Dit bericht verscheen eerder op Joulz.nl

Het pand, nu nog bekend als locatie AMS05, gaat zo’n 55.000 vierkante meter aan opslagruimte beslaan, met nog eens ruim 6.500 vierkante meter aan tussenvloer. Daarnaast komen er zo’n 5.300 vierkante meter kantoorruimte en 64 loading docks voor vrachtwagens en busjes. De eerste palen zijn eind juni de grond in gegaan. De oplevering op Schiphol Trade Park staat gepland voor begin april 2022. Het gebouw moet gaan voldoen aan de hoogste duurzaamheidseisen met een BREEAM-certificaat in de klasse ‘outstanding’.

Off-grid systeem vanwege netcongestie
Door de fors gestegen energievraag is het elektriciteitsnet in Nederland in de afgelopen jaren als het ware dichtgeslibd. Vanwege deze zogeheten netcongestie kan de netbeheerder geen stroom leveren aan een nieuw distributiecentrum en dus hebben Intospace en Joulz een off-gridsysteem ontworpen. Dankzij het ontworpen systeem, dat Joulz gaat bouwen, is Intospace in staat om het project toch op korte termijn te realiseren.

De oplossing wordt mogelijk gemaakt door bestaande technologie te combineren met een innovatief energiebeheersysteem dat productie en consumptie nauwkeurig op elkaar afstemt. Zonnepanelenzorgen voor de eigen duurzame stroomvoorziening en batterijopslag zorgt voor energiezekerheid. De jaarproductie van het gebouw met zo’n 22.000 zonnepanelen wordt ongeveer 7,6 megawattuur.

Klik hier om verder te lezen