Maastricht Aachen Airport (MAA) kan tot het einde van volgend 2024 open blijven, ook al is er voor het Limburgse vliegveld nog geen definitief luchthavenbesluit vastgesteld. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

De Raad deed uitspraak in een zaak die was aangespannen door de Stichting Geen Uitbreiding Vliegveld Beek en een omwonende.  Zij wezen er volgens de Raad terecht op dat het op grond van de Wet luchtvaart verboden is om een burgerluchthaven in bedrijf te hebben zonder luchthavenbesluit of luchthavenregeling. Voor MAA is zo’n besluit nog steeds niet vastgesteld.

Wel geldt er een tijdelijke regeling, maar die biedt volgens de stichting en inwoner te weinig bescherming aan omwonenden. De Raad stelt de stichting en inwoner ook op dat punt in het gelijk. Daarom moet de regering uiterlijk 31 december 2024 een definitief luchthavenbesluit voor MAA nemen. Lukt dat binnen het gestelde tijdbestek van twee jaar niet, dan geldt voor elke dag dat het besluit te laat komt een dwangsom van 1000 euro met een maximum van 150.000 euro.

Lees hier het artikel op NT