De luchtvaart bereidt zich voor op een van de grootste logistieke operaties ooit: de verspreiding van het coronavaccin. Ook op Maastricht Aachen Airport worden de benodigde voorbereidingen getroffen. Zo is de koelcapaciteit in de vrachtterminal uitgebreid, zodat er nog meer vaccins via de luchthaven vervoerd kunnen worden.

Langzaam maar zeker wordt er steeds meer duidelijk over de vaccins, de productielocaties en de eisen waar het transport aan moet voldoen. “Dat was twee maanden geleden wel anders”, vertelt Wil Berghmans, compliance manager van Maastricht Aachen Airport. “Toch moesten toen de voorbereidingen al starten. Zodat we als luchthaven, branche én als land er klaar voor zijn op het moment dat het vaccin klaar is voor transport.

Brancheorganisatie ACN heeft toen het voortouw genomen en de branche en relevante partijen zoals Douane en Marechaussee bij elkaar geroepen in de werkgroep ‘Vaccines Gateway Netherlands’. “Het eigen belang maakte plaats voor het maatschappelijk belang”, zegt Berghmans. “Van concurrentie was geen sprake meer. Er was maar een vraag belangrijk: hoe krijgen we het vaccin snel en veilig bij de mensen?’

Lees hier verder