Joost van Doesburg wordt vanaf maart 2023 Head of Cargo bij Royal Schiphol Group. Hij volgt Anne Marie van Hemert op, die haar carrière per februari buiten Royal Schiphol Group zal voortzetten. Zijn aanstelling is in lijn met de wens van Air Cargo Netherlands (ACN) om een toegewijde en in de Schiphol-organisatie stevig gepositioneerd Head of Cargo aan te stellen. Van Doesburg gaat zich volledig richten op vracht, heeft ruime ervaring in de luchtvrachtsector en is zeer goed op de hoogte van alles dat er speelt op en rond Schiphol.

Van Doesburg gaat zich erop toeleggen dat vracht een belangrijke positie behoudt op Schiphol. Ook gaat hij zich met het team focussen op belangrijke langetermijnontwikkelingen voor de luchtvrachtketen zoals de ontwikkeling van Schiphol Zuid-Oost tot Cargo City, de bouw van een toekomstgericht Port Community Systeem en het Smart Cargo Mainport Programma.

Reactie Maarten van As, Managing Director ACN, op benoeming Joost van Doesburg:

Van Doesburg is zeker geen onbekende voor de partijen in de Nederlandse luchtvrachtsector. Hij werkte in het verleden bij verladersorganisatie evofenedex, de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers en recentelijk als campagneleider Schiphol bij de vakbond FNV.

In al die rollen kennen we Van Doesburg als een ambitieus en kritisch persoon. In zijn rol bij evofenedex kwam hij sterk op voor de belangen van verladers waarbij hij zich geregeld opbouwend kritisch uitliet over de Nederlandse luchtvrachtketen. In zijn tijd bij VNV zaten we aan dezelfde kant van de tafel bij het totstandkomingsproces van de Luchtvrachtnota van het ministerie van IenW. Als campagneleider Schiphol bij FNV kwam hij krachtig op voor de belangen van de werknemers op Schiphol. Zijn overstap van de FNV naar de Schiphol Group was voor ons dan ook best een verrassing.

Tijdens de Air Freight Conferentie eind vorig jaar in Den Haag liet Van Doesburg nog duidelijk weten dat wat hem betreft  een aantal ontwikkelingen in de luchtvracht niet snel genoeg gaan. In die constatering herkennen we ons. De discussie over voldoende slots voor vrachtvliegtuigen op Schiphol duurt veel te lang. Het Port Community Systeem dat twee jaar gelden is overgenomen door Schiphol is op zeer korte termijn aan vernieuwing toe. Daarnaast zijn er forse infrastructurele uitdagingen op Schiphol Zuid-Oost.

Nu Van Doesburg in zijn nieuwe rol zelf aan de knoppen komt te zitten aan Schipholkant zijn de verwachtingen naar hem en Schiphol toe dan ook heel hoog. Hij zal een verbindende rol op zich moeten gaan nemen.

Lees hier het hele persbericht van Schiphol