De luchtvrachtmarkt liet in de maand mei een lichte daling van de vervoerde volumes zien. Dat meldt luchtvrachtanalist Clive Data Services in de laatste marktmonitor. Of daarmee het herstel van het aanbod van de laatste maanden in de kiem is gesmoord, is nog niet duidelijk, aldus de consultant.

De maand mei telde een groot aantal vakantiedagen in een aantal belangrijke vrachtmarkten in onder meer China en Rusland en de Islamitische landen die een impact op het volume kan hebben gehad, zegt directeur Niall van de Wouw van Clive. Deze vakantiedagen waren er in mindere mate in mei van 2019, stelt hij. Hoe groot dat negatieve effect was op het ladingaanbod is nu nog moeilijk te beantwoorden en kan volgens Van de Wouw waarschijnlijk eerst in de cijfers van juni worden gevonden.

De data van de consultant lieten over mei een gemiddelde daling van de vraag van 4% zien vergeleken met 2019. Dat die maand twee jaar geleden als referentiekader is genomen, heeft direct te maken met de coronacrisis, waardoor de cijfers uit mei van 2020 geen goed vergelijkingsmateriaal bieden.

Lees hier verder