Minister Mark Harbers (Infrastructuur) wijst een aparte vrachtpool voor de Nederlandse luchtvrachtsector op Schiphol om juridische redenen van de hand. Dat zei de VVD-bewindsman donderdag in het kamerdebat over de geplande krimp op Schiphol met 12% naar een nieuw maximum van 440.000 vliegbewegingen per jaar.

Ofschoon hij erkende dat de vrachtsector kwetsbaar is voor een verdere reductie van het aantal vluchten op Schiphol, zorgt de huidige ‘EU-slotsregelgeving er voor dat de overheid niet kan sturen op het type vluchten’, aldus de minister. ‘Het kan gewoon niet’, onderstreepte hij op vragen van VVD, PVV en CDA.

De drie partijen toonden zich tijdens het debat extra bezorgd dat de vrachtsector onevenredig zwaar zal worden geraakt door de geplande krimp op Schiphol. VVD-kamerlid Daniel Koerhuis wees daarbij ook op een onderzoek door de luchtvrachtsector zelf dat een vrachtpool wel degelijk juridisch mogelijk is. Een extra krachtsinspanning op dat gebied van de kant van de minister zou dan ook op zijn plaats zijn, drong hij aan.

Klik hier om verder te lezen