Foto: Wikimedia

De hoge gasprijzen dreigen nu ook het transport voor de voedings- en farmasector ernstig te treffen. Dat stellen de belangenorganisaties Evofenedex (verladers) en ACN (Luchtvracht Schiphol).

Een groot aantal logistieke dienstverleners in het transport van farmaceutica en versproducten kampt met de sterk gestegen tarieven voor droogijs, dat onder meer wordt gebruikt bij het temperatuur geconditioneerd transport van medicijnen. Ook vreest de logistieke sector voor grote tekorten aan droogijs door het afschalen van de productie bij onder meer kunstmestfabriek Yara in Sluiskil vanwege de hoge gasprijzen.

Geen levergaranties meer
Kunstmest wordt daar geproduceerd uit onder meer aardgas, waarbij CO2 als restproduct vrijkomt. Dat wordt vervolgens via een vriesproces omgevormd tot droogijs door Nippon Gases in Sluiskil. Door de hoge gasprijzen heeft de Zeeuwse kunstmestfabriek zijn productie zo goed als stilgelegd, waardoor Nippon Gases zijn productie van droogijs voor de logistiek en andere bedrijfstakken ook noodgedwongen moet stopzetten. Vorige week liet het bedrijf al weten aan klanten dat het de levering van vloeibare CO2 en droogijs niet meer kan garanderen. ‘Het is pure overmacht’, zegt directeur Benelux, Johan Desmet van Nippon Gases in het Belgische financiële krant De Tijd.

Lees hier verder