DFDS heeft bij Volvo een bestelling geplaatst van honderd 44-tons elektrische trucks. De twee bedrijven spreken van ‘een van de grootste orders voor elektrische trucks in de wereld tot nu toe’.

De elektrische Volvo FM vrachtauto’s moeten vanaf het vierde kwartaal van 2022 geleverd worden. De trucks zullen worden ingezet in zowel lokaal transport als het transport over langere afstanden in het logistieke netwerk van DFDS in Europa.

Actieradius
De Volvo FM Electric is ontworpen voor een bruto combinatiegewicht tot 44 ton en heeft een actieradius tot 300 kilometer. Door bijvoorbeeld tijdens de verplichte rusttijden van chauffeurs bij te laden, kan de actieradius worden vergroot, meldt Volvo. Om de oplaadmogelijkheden te vergroten, kunnen de trucks ‘s nachts op de depots laden via wisselstroom en ook onderweg snelladen bij een gelijkstroom-snellader.

De financiering van de aanschaf verloopt via Volvo Financial Services. Ook blijft Volvo betrokken bij het opleiden van chauffeurs in zuinig rijden.

DFDS ziet elektrificatie van zijn vloot als een belangrijk onderdeel van zijn verduurzamingsstrategie. Uiteindelijk moet het bedrijf een CO2-neutrale supply chain bieden voor klanten in Europa en Turkije, stelt het hoofd van de logistiekdivisie van DFDS, Niklas Andersson.

Volvo startte in 2019 met de serieproductie van elektrische vrachtwagens en heeft als doel gesteld dat in 2030 de helft van de verkochte vrachtauto’s een elektrische aandrijving heeft. De bestelling door DFDS is de grootste tot nu toe voor de Zweedse fabrikant, die spreekt van een ‘doorbraak in Europa’.

Klik hier om verder te lezen