In de afgelopen maanden hebben wij u gevraagd om aan te melden voor het automatisch nomineren proces. Het digitaliseren van de stationsverklaring staat hierbij centraal. Dit is kosteloos! Sindsdien hebben 50 bedrijven zich aangemeld bovenop de 60 bedrijven die al actief waren. Doet u ook mee?

De implementatie van het automatisch nomineren is inmiddels in volle gang. Met dit nieuwe proces worden luchtvrachtzendingen met bestemming Amsterdam automatisch genomineerd.

Het handmatig raadplegen van Excel files en mappen met soms decennia oude papieren stationsverklaringen is dan niet meer nodig. Voorwaarde is wel, dat de expediteurs ervoor zorgen, dat alle actuele stationsverklaringen in het systeem gezet worden. Naar aanleiding van de eerdere berichtgeving rondom dit nieuwe proces, zijn inmiddels al 60 expediteurs actief.

Door het automatiseren van het nominatieproces krijgen de afhandelaars en expediteurs eerder informatie over de binnenkomende importstromen.

Voordelen voor afhandelaars en expediteurs:

  • Optimalisatie importplanning;
  • Papierloos;
  • Altijd up-to-date;
  • Minder fouten;
  • Snellere doorlooptijden mogelijk indien gewenst;
  • Duurzaam door meer mogelijkheden om zendingen te combineren;
  • Verhoogde klanttevredenheid door betere informatie;
  • Veiliger door geen/minder papierwerk aan de balie.

Digitaliseren stationsverklaringen

Het centraliseren en digitaliseren van de stationsverklaringen is de basis voor een goed werkend automatisch nominatie proces. Dat vraagt een eenmalige actie van de expediteurs, plus onderhouden van gegevens bij wijzigingen.

Basis is het KvK-nummer plus het eventuele vestigingsnummer. De matching gebeurt op basis van naam plus adres, waarbij het systeem zelf-lerend is.

Automatisch pre-arrival nominatiebericht

Voor alle zendingen aan ontvangers waarvoor een gedigitaliseerde stationsverklaring in het systeem staat, ontvangen de afhandelaars automatisch een pre-arrival nominatiebericht. Als de geadresseerde op de FWB echter niet in het systeem staat, moet de afhandelaar handmatig nomineren en in het uiterste geval ervoor kiezen om de zending over te dragen aan de huisexpediteur van de airline.

Expediteurs kunnen naast de afhandelaar ook gebruik maken van deze berichtgeving. Additioneel kunnen expediteurs gebruik maken van de Track & Trace API om het verdere verloop van de zending te monitoren. Naast de genoemde beschikbare berichtgeving wordt er nu door Cargonaut ook gekeken om AWB/HWB (FWB/FHL) berichtgeving te kunnen gaan delen.

Oproep om deel te nemen

De expediteurs die het systeem getest hebben, hebben in de praktijk ervaren dat het zeer prettig is om de nominatie veel eerder te hebben. Het komt ruim voor aankomst van het vliegtuig: zodra elektronische AWB van de binnenkomende vlucht bij Cargonaut binnenkomt.

Het systeem is live, hierbij roepen wij alle expediteurs op om te beginnen met het invoeren van de stationsverklaringen.

Klik hier voor aanvullende informatie

Het invoeren van de stationsverklaringen is gratis! U hoeft zich alleen maar even te melden bij Arie Korving van Cargonaut (arie.korving@cargonaut.nl)

Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u deze mailen aan Martijn Kuiken/ACN (martijn.kuiken@acn.nl) en/of Arie Korving/Cargonaut (arie.korving@cargonaut.nl).