Sancties, export controles en de risico’s voor freight forwarders en expediteurs: aandachtspunten en do’s & don’ts

Home-Sancties, export controles en de risico’s voor freight forwarders en expediteurs: aandachtspunten en do’s & don’ts

maart, 2018

29mar00:0000:00Sancties, export controles en de risico’s voor freight forwarders en expediteurs: aandachtspunten en do’s & don’ts

Event Details

Op 29 maart 2018 zullen Gerard Kreijen (advocaat) en Kees Bouwmeester (adviseur douanezaken) van het International Trade & Customs team van Loyens & Loeff een presentatie verzorgen over de risico’s van uit- en doorvoer van dual-use en militaire goederen en verboden uitvoer naar sanctielanden. Gelet op de recente strafrechtelijke vervolging waaraan verschillende freight fowarders en expediteurs zijn blootgesteld in dit verband, menen wij dat deze presentatie zeer nuttig kan zijn voor ACN leden, mede omdat zij een aanzet kan vormen voor intern beleid gericht op een verantwoorde risicobeheersing.

Economische sancties, zoals die tegen Rusland en Iran, de bestrijding van het internationaal terrorisme en de voorkoming van de verspreiding van massavernietigingswapens door export controle maatregelen, hebben geleid tot een fijnmazig netwerk van regels gericht op de controle van de internationale handel. Een eenvoudig ogende internationale transactie waarbij goederen worden uit- of doorgevoerd, kan tegenwoordig vragen oproepen over classificatie, het land van bestemming en eindgebruik en eindgebruikers om te kunnen beoordelen of de transactie vrij uitvoerbaar, meldingsplichtig, vergunningsplichtig of zelfs verboden is. Dergelijke transacties kunnen leiden tot overtreding van de regelgeving die door een veelvoud van binnen- en buitenlandse instanties wordt gecontroleerd en afgedwongen. In geval van overtreding, zelfs indien geen sprake is van opzet, kunnen de gevolgen verstrekkend zijn. Forwarders en expeditiebedrijven dienen zich bewust te zijn van de risico’s van economische sancties en export controles.

Aan de hand van recente uitspraken van de Nederlandse rechter waarin expeditiebedrijven en freight forwarders strafrechtelijk zijn vervolgd en veroordeeld, zullen Gerard Kreijen en Kees Bouwmeester de relevante regels uitleggen en ingaan op de gevaren (waaronder die voor uw AEO status) van overtreding en u wijzen op tips & trics en do’s & don’ts.

U bent van harte welkom bij de presentatie. De locatie wordt nader bepaald. U kunt zich aanmelden bij Petra via petra@acn.nl.

more

Time

(Donderdag) 00:00 - 00:00

Geef een reactie