Afgelopen jaar heeft Cargonaut samen met alle vijf afhandelaars op Schiphol en een aantal expediteurs een digitaal systeem gebouwd, waarmee luchtvrachtzendingen met bestemming Amsterdam automatisch genomineerd kunnen worden. Het handmatig raadplegen van Excel files en mappen met soms decennia oude papieren stationsverklaringen is dan niet meer nodig. Voorwaarde is wel, dat de expediteurs ervoor zorgen, dat alle actuele stationsverklaringen in het systeem gezet worden.

Door het automatiseren van het nominatieproces krijgen de afhandelaars en expediteurs eerder informatie over de binnenkomende importstromen.

Voordelen voor afhandelaars en expediteurs:

  • Optimalisatie importplanning;
  • Papierloos;
  • Altijd up-to-date;
  • Minder fouten;
  • Snellere doorlooptijden mogelijk indien gewenst;
  • Duurzaam door meer mogelijkheden om zendingen te combineren;
  • Verhoogde klanttevredenheid door beter informatie;
  • Veiliger door geen/minder papierwerk aan de balie.

Digitaliseren stationsverklaringen

Het centraliseren en digitaliseren van de stationsverklaringen is de basis voor een goed werkend automatisch nominatie proces. Dat vraagt een eenmalige actie van de expediteurs.

Basis is het KvK-nummer plus het eventuele vestigingsnummer. De matching gebeurt op basis van naam plus adres, waarbij het systeem zelflerend is.

Automatisch pre-arrival nominatiebericht

Voor alle zendingen aan ontvangers waarvoor een gedigitaliseerde stationsverklaring in het systeem staat, ontvangen de afhandelaars en expediteurs automatisch een pre-arrival nominatiebericht. Als de geadresseerde op de FWB echter niet in het systeem staat, moet de afhandelaar handmatig nomineren of ervoor kiezen om de zending over te dragen aan de huisexpediteur van de airline.

Additioneel kunnen expediteurs gebruik maken van Track & Trace API (onderdeel van de Cargonaut bundel) om het verdere verloop van de zending te monitoren. Desgewenst kan alle beschikbare zendinginformatie (FWB/FHL) aan het nominatiebericht worden toegevoegd.

Oproep om deel te nemen

De expediteurs die het systeem getest hebben, hebben in de praktijk ervaren dat het zeer prettig is om de nominatie veel eerder te hebben. Het komt ruim voor aankomst van het vliegtuig: zodra electronische AWB van de binnenkomende vlucht bij Cargonaut binnenkomt.

Het systeem is live, hierbij roepen wij alle expediteurs op om te beginnen met het invoeren van de stationsverklaringen.

Deelnemen is gratis! U hoeft zich alleen maar even te melden bij Arie Korving van Cargonaut.

Het systeem en bovenstaande werkafspraken zijn in goed overleg tussen Cargonaut en ACN tot stand gekomen.

Vragen over een en ander kunnen gesteld worden aan Arie Korving van Cargonaut of Ben Radstaak van ACN.